Παπά Αγλαΐα (1904 Κέρκυρα - 1984 Πειραιάς) Πεύκα στην Κέρκυρα
Παπά Αγλαΐα (1904 Κέρκυρα - 1984 Πειραιάς) Η Αγλαΐα Παπά σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τους Νικόλαο Λύτρα, Κωνσταντίνο Παρθένη και Θωμά Θωμόπουλο, ενώ νωρίτερα, στην Κέρκυρα ακόμη, παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής κοντά στους Μάρκο Ζαβιτζιάνο και Κ. Παρθένη. Μετά την αποφοίτησή της από τη Σχολή συνέχισε τις καλλιτεχνικές της σπουδές στην Τεργέστη και το Μιλάνο, αλλά και στη Βιέννη, όπου παρακολούθησε μαθήματα ιστορίας της τέχνης. Η διδασκαλία των καλών τεχνών καθώς και η λειτουργία σχετικών επαγγελματικών σχολών κίνησαν από νωρίς το ενδιαφέρον της. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα ανέλαβε τη διδασκαλία της ζωγραφικής και της διακοσμητικής στην Επαγγελματική Σχολή του Αμαλίειου Ορφανοτροφείου.
Υπήρξε μέλος των ομάδων «Τέχνη» και «Στάθμη», καθώς και του ΕΕΤΕ αλλά και του «Καλλιτεχνικού Σωματείου Ελληνίδων». Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα υπήρξε έντονη και έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από τη σύγχρονή της κριτική. Πραγματοποίησε αρκετές ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (μεταξύ των οποίων και οι Μπιενάλε Βενετίας το 1934 και 1936, και Αλεξάνδρειας το 1957). Κυρίαρχα θέματα του έργου της τα τοπία και οι προσωπογραφίες, για τη διαχείριση των οποίων υιοθετεί το στέρεο, γεωμετρικών αναφορών συνθετικό κανόνα, που διδάχτηκε από τον Παρθένη. Από τη δεκαετία του 60 κι έπειτα οι συνθέσεις της γίνονται αφαιρετικές. Η ΕΠΜΑΣ πραγματοποίησε αναδρομική έκθεση του έργου της το 1980.
Αν και αρχικά ασχολείται με την προσωπογραφία, σταδιακά μετατρέπει τα φυσικά στοιχεία σε αφηρημένες συνθέσεις, ίδιες με ξερολιθιές και υφές χρώματος. Με διάθεση αφαιρετική, η Παπά αποδίδει σχεδόν μονοχρωματικά το τοπίο, όπου κυριαρχούν οι καφέ τόνοι.