Στη βόρεια πλευρά της Σπιανάδας βρίσκεται το σπουδαιότερο ίσως μνημείο της βρετανικής περιόδου: τα Ανάκτορα Αρχαγγέλου Μιχαήλ & Αγίου Γεωργίου, χαρακτηριστικό δείγμα της βρετανικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Κτίστηκε την περίοδο 1819-1823, επί Αρμοστείας του Sir Thomas Maitland, υπό την επίβλεψη του μηχανικού Sir George Whitmore και αντανακλά την ισχύ και την αίγλη της βρετανικής αυτοκρατορίας. Η είσοδός του κοσμείται με περιστύλιο δωρικού ρυθμού, το οποίο διακόπτεται από δύο μεγαλοπρεπείς πύλες, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα δεξιά και του Αγίου Γεωργίου στα αριστερά, που μιμούνται ρωμαϊκές αψίδες. Εσωτερικά το κτίριο κοσμείται από γλυπτά και ζωγραφικές παραστάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ είναι επισκέψιμοι χώροι η αίθουσα του θρόνου και η αίθουσα της Ιονίου Γερουσίας.
Το ανάκτορο χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του εκάστοτε Βρετανού Αρμοστή, έδρα κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών της Αρμοστείας, έδρα του Τάγματος των Αρχαγγέλου Μιχαήλ & Αγίου Γεωργίου, ενώ εκεί διέμενε και η ελληνική βασιλική οικογένεια, έως τις αρχές του 20ου αι. Στην ανατολική πλευρά του ανακτόρου υπάρχει ο λεγόμενος «Κήπος του Λαού», χώρος περιπάτου και αναψυχής. Τα ανάκτορα σήμερα στεγάζουν το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και τη Δημοτική Πινακοθήκη.
- Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης είναι το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα, αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Άπω Ανατολής και της Ινδίας. Περιλαμβάνει 15.000 αντικείμενα που προέρχονται από δωρεές ιδιωτικών συλλογών. Η ίδρυσή του οφείλεται στον Γρηγόριο Μάνο (1850 – 1928), Έλληνα πρέσβη στην Αυστρία, ο οποίος δημιούργησε μία συλλογή από περίπου 9.500 αντικείμενα κινεζικής, κορεατικής και ιαπωνικής τέχνης. Το 1919 προσέφερε τη συλλογή του στο Ελληνικό κράτος με τον όρο να ιδρυθεί Μουσείο Σινοϊαπωνικής Τέχνης στην Κέρκυρα. Το Μουσείο, που πλέον ονομάζεται Ασιατικής Τέχνης, ιδρύθηκε τελικά το 1927 και εμπλουτίστηκε σταδιακά και από άλλες σημαντικές συλλογές, όπως αυτή του Νικολάου Χατζηβασιλείου, με εκθέματα από την Ινδία, την ελληνο-βουδιστική τέχνη της Γκαντάρα (αρχαίο Πακιστάν), την Καμπότζη, το Σιάμ (Ταϊλάνδη), το Νεπάλ, το Θιβέτ και την Ιαπωνία.
- Η Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας ιδρύθηκε το 1991. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής της περιλαμβάνει έργα Κερκυραίων ζωγράφων του 19ου αιώνα (Χ. Παχή, Π. Προσαλέντη του νεότερου, Α. Γιαλλινά, Βικέντιου Μποκατσιάμπη, Σ. Σκαρβέλη, Λ. Κογεβίνα, Γ. Σαμαρτζή και αρκετών άλλων), εποχή κατά την οποία αναδεικνύονται μερικοί από τους αντιπροσωπευτικότερους ζωγράφους των Επτανήσων.